Gärdsgårdar

GÄRDSGÅRDAR

Under 2022 tar vi inte emot fler beställningar på gärdsgårdar.


Vi bygger gärdsgårdar efter dina önskemål. Vår standardmodell bygger vi med ca 90 cm mellan stör-paren (stolparna) och med sex varv slanor (de som ligger på diagonalen). Den blir ca 110 cm hög. Vi använder senvuxen gran och binder slanorna med granvidjor, precis som förr i tiden. Störarna kolar vi (dvs bränner över en eld) innan vi sätter ner dem i marken, då håller de rötan borta längre.


En gärdsgård är underhållsfri, till skillnad mot många andra staket som behöver skrapas och målas. Den är miljövänlig eftersom det inte behövs någon impregnering eller andra miljöfarliga tillsatser. Dessutom är gärdsgården ett vackert inslag som påminner om svunna tider!


Vi kan även erbjuda grindar som passar till och stolpar i olika dimensioner. 


Vi arbetar i Umeå med närområden.

VI ERBJUDER


Standardmodell 6 varv hög, ca 110 cm
7 varv hög, ca 120 cm
Pris: Från 600 kr/m

Renovering av befintlig gärdsgård, dvs nya störar och omknytning med nya vidjor. Eventuellt komplettering av nya slanor.

Vi kan även riva den gamla gärdsgården om så önskas.


Vi erbjuder även grindar som passar till din gärdsgård. Det kan vara en mindre grind för passage eller en dubbelgrind till bilinfarten. Eller varför inte en slanöppning, om ni inte behöver öppna den så ofta. Grinden helbarkar vi och materialet fäster vi med tappar. Till grinden hör stolpar som den hänger fast på. Även stolparna är helbarkade. Ändarna har vi tjärat för extra lång hållbarhet under marken. Vi kan även gräva ner plintar för extra stöd till grindstolpar. Pris per meter och då ingår gångjärn och en enkel låsanordning.


Ibland kan det vara extra fint med en stolpe för att markera gärdsgårdens start eller slut. Det kan vara vid infarten eller vid ett hörn. Vi helbarkar stolparna och tjärar dem i den del som ska ner i backen. Vi kan även erbjuda en kopparhatt till stolpen, som kan bli pricken över i!Kontakta oss för en offert. Har ni andra önskemål kring utseendet på gärdsgården så prata med oss om det! 

HISTORIA

I Sverige har man hittat lämningar av gärdsgårdar från ca 500-talet e. Kr. Den typ av gärdsgård som vi tänker på, tillkom under senare delen av 1800-talet. Behovet av att gärda in, dvs stänga in boskapen bidrog till många km av gärdsgård runt om gårdarna. Oftast hjälpte man varandra inom byn att bygga. Åt vilket håll ska slanorna peka? En åsikt är att de ska peka hemåt, så att när man var långt bort från gården skulle veta åt vilket håll man skulle gå. Det Västerbottniska uttrycket är "Skihaga".